HTML

mályvaszáll

"az édes tarkaság keserűje..." (T.D.)

Friss topikok

Linkblog

Fahéjas csirke

2008.10.31. 14:40 kolarik

image

 

 

Receptek "lopása": ez pl. innen (sajnos, sok recept egybenőtt a képekkel, és nincs türelmem elszakítani őket egymástól. Sok recept lesz itt, mert mindig mindet előkeresni a netről rettenetes, fárasztó, és időrabló ügy. 

Egyébként most olvasom ennek a Spiegelmann  akárkicsodának a naplóját  a neten, nekem semmi újat nem mond, de persze én már öreg róka vagyok. Rebecca Wells tök jó. Olyan, milyen is: olyan fahéjzsák-kidurran, és  a rózsavizes medencébe hullalá-hangulat. + egy haldokló bébi, aki a könnyeiről énekel, immár melletlenül, és kelletlenül, és a hajából kokózik. Egerek is lehetnek arrafelé. Mifelénk? Na, együnk:

http://5perckonyha.hu/mindennapra/husi/123.html

És itt is:  http://konyha-lakok.blog.hu/2008/10/26/almas_fahejjas_csirkemell

itt még van sok jó kis recept. Visszalopózni!:)

És sok-sok fűszeres csirkerecept itt: http://gasztro.miner.hu/szakacskonyv/cimke/csirke
 
 
 
Hozzávalók: 2 csirkemell, 2-3 alma, 1 fej hagyma, 1 citrom leve, 4 ek méz, 1,5 tk őrölt fahéj, 2 ek vaj, 2 ek olaj, só, bors
 
 
 
 
Elkészítés: Vizet forralunk, és mikor már majdnem forr, meghámozzuk és kockákra vágjuk az almákat. A vízbe beleöntjük a citromlevet és 1/2 ek mézet. Megfőzzük a vízben az almákat pár perc alatt. Vigyázunk, csak addig főzzük míg megpuhul, de ne engedjük szétesni őket. Öntsük le az almáról a vizet, tegyük félre.
 
fahejas_almas2_172582867.jpg 
 
Egy nagyobb serpenyőben pirítsuk meg a szálasra vágott hagymát az olajon.
 
fahejas_almas1_571500213.jpg 
Tegyük rá a kockákra vágott csirkemellet, 1tk fahéjat, sót, borsot és pirítsuk puhára. Mikor már majdnem kész, tegyünk rá  3 ek mézet és pirítsuk tovább, míg szépen meg nem barnul.
 
fahejas_almas3_647476573.jpg fahejas_almas4_557460998.jpg 
 
Ekkor vegyük le a tűzről és foglalkozzunk az almával: egy másik serpenyőben olvasszuk meg a vajat 1/2 ek mézet, tegyük rá az almákat és néha átforgatva karamellizáljuk őket. Közben szórjunk rá 1/2 tk fahéjat is.
 
fahejas_almas5_272182407.jpg 
 
Mikor kész tegyük vissza a húst a tűzre, forgassuk össze az almával röviden és óvatosan, nehogy odaégjen, vagy széttörjön az alma. Rizzsel tálaljuk.
 
 
fahejas_almas6_305358852.jpg fahejas_almas7_540412917.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Málnás pillecukor recept


Hozzávalók:

25 dkg málna,

 

3 dl víz,

 1 vaníliarúd kikapargatott belseje,

 1 citrom reszelt héja,

 4 csapott evőkanál zselatin,

 60 dkg cukor,

 3 dl keményítőszörp (pl. Tesco Golden Syrup),

 1 csipet só,

 a tepsi előkészítéséhez kevés olaj,

 a szóráshoz 1 teáskanál étkezési keményítő ,

 2 evőkanál porcukor.



Elkészítés:

Kibélelünk folpackkal egy 20x30 cm-es, legalább 3 cm mély tepsit, és a folpackot vékonyan megolajozzuk.

A málnát szétturmixoljuk, majd átszűrjük, hogy ne legyenek benne magok. A málnapüréhez hozzáadjuk a víz ½-ét, a vaníliarúd kikapargatott belsejét és a reszelt citromhéjat, aztán mérsékelt tűzön kevergetve 2-3 perc alatt megmelegítjük. Ekkor levesszük, és megvárjuk, amíg már nem tűzforró, hanem csak kellemesen meleg. Ha a beledugott ujjunkat épp csak „megcsípi", akkor lesz jó. Most hozzákeverjük a zselatint, és amikor a zselatin pár perc múlva feloldódott, az egészet átöntjük egy keverőtálba.

 

Egy 26 cm átmérőjű teflonserpenyőbe beletesszük a cukrot, a keményítőszörpöt és a maradék vizet, aztán mérsékelt tűzön kevergetve szirupot forralunk belőle. Utána beleállítunk egy cukorhőmérőt, és keverés nélkül 2 percen át forrásban tartjuk, mert az a cél, hogy a hőmérséklete 115 C fok legyen.

Amikor megvan a kellően forró cukorszirup, lassú fokozatra kapcsolt robotgéppel apránként hozzákeverjük a málnapüréhez. Ezután erősebb fokozatra kapcsoljuk a gépet, és 8-10 perc alatt az egészet felhabosítjuk. Ettől kb. a duplájára nő a térfogata. (Vigyázat, a keverék „köpködhet", érdemes letakarni a másik kezünkkel.)

A pillecukor masszája ezzel elkészült. Gyorsan átöntjük a tepsibe, és ha nem simul el magától a teteje, enyhén olajos, széles pengéjű késsel egyenletes rétegben szétterítjük.

A pillecukrot 1 éjszakára magára hagyjuk a konyhapulton, hogy megdermedjen.

Másnap a keményítőt összekeverjük a porcukorral, szűrőbe tesszük, és a pillecukor tetejét alaposan megszórjuk vele. Ezután a pillecukrot vágódeszkára borítjuk, levesszük róla a folpackot, és a tetejére is hintünk a keményítős porcukorból. Végül olajozott késsel felkockázzuk, és a vágott oldalakat belemártjuk keményítős porcukorba, hogy ne tapadjanak.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://malyvaszall.blog.hu/api/trackback/id/tr19742374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása