HTML

mályvaszáll

"az édes tarkaság keserűje..." (T.D.)

Friss topikok

Linkblog

csirkeee & vers Neked

2008.11.03. 21:08 kolarik

Chiken Stew with Biscuits

 

Ingredients

  • 3 whole (6 split) chicken breasts, bone in, skin on
  • 3 tablespoons olive oil
  • Kosher salt and freshly ground black pepper
  • 5 cups chicken stock, preferably homemade
  • 2 chicken bouillon cubes
  • 12 tablespoons (1 1/2 sticks) unsalted butter
  • 2 cups chopped yellow onions (2 onions)
  • 3/4 cup flour
  • 1/4 cup heavy cream
  • 2 cups medium-diced carrots (4 carrots), blanched for 2 minutes
  • 1 10-ounce package frozen peas (2 cups)
  • 1 1/2 cups frozen small whole onions
  • 1/2 cup minced fresh parsley

For the biscuits:

  • 2 cups flour
  • 1 tablespoon baking powder
  • 1 teaspoon kosher salt
  • 1 teaspoon sugar
  • 1/4 pound (1 stick) cold unsalted butter, diced
  • 3/4 cup half-and-half
  • 1/2 cup chopped fresh parsley
  • 1 egg mixed with 1 tablespoon water, for egg wash

Directions

Preheat the oven to 375 degrees F.

Place the chicken breasts on a sheet pan and rub them with olive oil. Sprinkle generously with salt and pepper. Roast for 35 to 40 minutes, or until cooked through. Set aside until cool enough to handle, then remove the meat from the bones and discard the skin. Cut the chicken into large dice. You will have 4 to 6 cups of cubed chicken.

In a small saucepan, heat the chicken stock and dissolve the bouillon cubes in the stock. In a large pot or Dutch oven, melt the butter and saute the onions over medium-low heat for 10 to 15 minutes, until translucent. Add the flour and cook over low heat, stirring constantly, for 2 minutes. Add the hot chicken stock to the sauce. Simmer over low heat for 1 more minute, stirring, until thick. Add 2 teaspoons salt, 1/2 teaspoon pepper, and the heavy cream. Add the cubed chicken, carrots, peas, onions, and parsley. Mix well. Place the stew in a 10 x 13 x 2-inch oval or rectangular baking dish. Place the baking dish on a sheet pan lined with parchment or wax paper. Bake for 15 minutes.

Meanwhile, make the biscuits. Combine the flour, baking powder, salt, and sugar in the bowl of an electric mixer fitted with the paddle attachment. Add the butter and mix on low speed until the butter is the size of peas. Add the half-and-half and combine on low speed. Mix in the parsley. Dump the dough out on a well-floured board and, with a rolling pin, roll out to 3/8-inch thick. Cut out twelve circles with a 2 1/2-inch round cutter.

Remove the stew from the oven and arrange the biscuits on top of the filling. Brush them with egg wash, and return the dish to the oven. Bake for another 20 to 30 minutes, until the biscuits are brown and the stew is bubbly.

Note: To make in advance, refrigerate the chicken stew and biscuits separately. Bake the stew for 25 minutes, then place the biscuits on top, and bake for another 30 minutes, until done

 

 

 

+Mo, a  bűvos birodalom. Valamikor.

 

Ellen Niit

HA ISMERLEK GYEREKKOROMBAN

Ha ismerlek gyerekkoromban,
biztosan neked ajandékozom
sárga kis hólapátomat,
piros homoklapátomat,
s a csillagokkal telefestett
kék vödrömet,

minden pitypangtól aranypöttyös rétet,
a játszótereket, az ugróiskola krétanégyzeteit,
a fasor minden levelét, a néger gesztenyéket
és a leghosszabb csúszdát,
amit csak ismerek.
A hordókat csorgó ereszek alján,
feketén csillogó vizükkel,
feketen csilladozó, mély vizükkel,
a víz alatt lakó meséket is,
a víz meséit égről, fákról, felhővonulásról,
(a mélyben úsznak, mégis szédítő magasan!)
s arról a furcsa sajdulásról,
amely lehajló tarkómat súrolta,
mint egy madár,
vagy lélek,
vagy golyó.
És azt hiszem,
a sárga mackót,
a szegény, kopott orrú sárga mackót,
minden titkával együtt -
neked ajándékoztam volna azt is,
utána sírdogáltam volna,
magam sem értve:
a veszteségtől-e, vagy örömömben.

 

Otthont adsz

 

Amint az ajtón benyitok,

kezemnek

otthont adsz a tiédben.

Befogadod, mint csavargót a  házba,

ott vacok várja, tűzhely, vacsora,

nincs lárma, nincs lótás-futás.

A lélek, felbátorodva,

kioldja ázott cipőjét,

vizes harisnyáját kötélre dobj,

aranyfényű teát tesznek elébe,

illatos málnaízzel,

vágnak mellé, amennyi jólesik

a friss kenyérből.

Aztán, ha a lélek, felbátorodva,

egy kicsit kutat a polcon,

talál még rejtett  örülnivalót:

kis üveg mézet,

vagy egy pozsgás – piros almát…

Csak annyi kell, hogy a kezemnek

egy pillanatra

otthont adj a tiédben.

 

F&L-nél  amúgy jó kis marhahúsleves, november  eleji recept.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://malyvaszall.blog.hu/api/trackback/id/tr66748210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása