HTML

ronda receptfüzet

2008.11.03. 14:10 kolarik

 

Paradicsomos bab
Hozzávalók:
  • 30 dkg fehér bab,
  • 3 közepes paradicsom
  • 1 teáskanál fehér mustármag,
  • 1 teáskanál őrölt feketebors,
  • 1 teáskanál csilipor,
  • 1 teáskanál kurkuma,
  • 2 evőkanál vaj vagy olaj,

  •  

Főzzük a babot puhára, majd szűrjük le, szárítsuk meg. Hevítsük fel a vajat, pirítsuk meg a fűszereket, mikor a fehér mustármag már nem pattog, tegyük hozzá a főtt babot, és kb. tíz percig finoman süssük. Adjuk hozzá a felszeletelt paradicsomokat, főzzük puhára. A legvégén szórjuk rá a kurkumát, a sót, és főzzük még egy percig. (Elkészítési idő: Kb. 1 óra)

Ja, igen, és ma, mint megtudtam, keményítő nap van, azaz töltött paprikát lehet falni (?). Juhééjj!:)

 

Zabpelyhes keksz

1.

Hozzávalók:
15 dkg zabpehely durvára darálva
10 dkg teljes kiörlésű liszt ( de jó a sima is )
1 fél kávéskanál szódabikarbóna
pici fahéj
1 fél kávéskanál sütőpor
15 dkg margarin
4 ek barnacukor
2 ek sima cukor
1 db tojás
Kevés durvára tort dió
10 dkg összetört csoki
A zabpelyhet, lisztet szódabikarbónát, fahéjat és sütőport összekeverem.
külön tálba összekeverem a margarint, cukrokat, tojást, csokit és a diót.
Az utóbbiba belekeverem az előzőt, diónyi halmokat venni belőle és kicsit kilapítani majd kivajazott liszttel megszórt tepsibe teszem nem túl közel egymáshoz  és 10-12 percig sütni (míg nem kezd a széle enyhén barnulni) 190 fokon
Fémdobozban napokig eláll.

2.

Hozzávalók:
18 dkg zabpehely
12 dkg liszt
12 dkg őrölt mogyoró
10 dkg aszalt barack
10 dkg barna cukor
2 ek méz
4 ek tej
15 dkg vaj
csipet só
1 tk sütőpor

A zabpelyhet, lisztet, mogyorót, cukrot, sót, sütőport egy keverőtálban összekeverem. Az aszalt barackot apróra vágom, a tejet a vajjal és a mézzel összemelegítem, majd a masszához adom. A sütőt 180 fokra előmelegítem. A masszából vizes kézzel diónyi darabokat csípek és a sütőpapírral bélelt sütőlapra nyomkodom kör alakban. 12-13 perc alatt világosbarnára sütöm. Meg kell várni, hogy kihűljön, mert amíg puha, törik és deformálódik.


Gyömbéres keksz i nnen, és itt van még néhány keksz:

http://www.mindentudas.hu/noilapozo/receptek/20050419gyomberes.html

Hozzávalók: 5 ml vaj, 125 ml cukor, 50 ml melasz, 50 ml tejszín, 375 ml liszt, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 teáskanál őrölt fahéj, 1 teáskanál őrölt gyömbér, fél teáskanál őrölt szegfűszeg

Keverjük habosra a vajat a cukorral, majd adjuk hozzá a melaszt és a tejszínt. Kis adagokban a liszt, a szódabikarbóna és a fűszerek keverékét is dolgozzuk bele a krémbe. Lisztezett deszkán gyúrjuk jól át, takarjuk be fóliával, majd tegyük a hűtőbe pihenni pár órára.

Nyújtófával nyújtsuk fél centi vastagságúra, különböző kiszúrókkal készítsünk formákat belőle. Tegyük sütőpapírral letakart tepsire, majd előmelegített sütőben 160 fokon süssük 10-12 percig.

Tegyük rácsra kihűlni, majd pakoljuk jól zárható kekszes dobozokba. Egy hónapig száraz helyen eltartható.

Egy darab sütemény energiatartalma 43 kcal.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://malyvaszall.blog.hu/api/trackback/id/tr12747411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása