Főzzük a babot puhára, majd szűrjük le, szárítsuk meg. Hevítsük fel a vajat, pirítsuk meg a fűszereket, mikor a fehér mustármag már nem pattog, tegyük hozzá a főtt babot, és kb. tíz percig finoman süssük. Adjuk hozzá a felszeletelt paradicsomokat, főzzük puhára. A legvégén szórjuk rá a kurkumát, a sót, és főzzük még egy percig. (Elkészítési idő: Kb. 1 óra) Ja, igen, és ma, mint megtudtam, keményítő nap van, azaz töltött paprikát lehet falni (?). Juhééjj!:) Zabpelyhes keksz
1. Hozzávalók: 15 dkg zabpehely durvára darálva 10 dkg teljes kiörlésű liszt ( de jó a sima is ) 1 fél kávéskanál szódabikarbóna pici fahéj 1 fél kávéskanál sütőpor 15 dkg margarin 4 ek barnacukor 2 ek sima cukor 1 db tojás Kevés durvára tort dió 10 dkg összetört csoki A zabpelyhet, lisztet szódabikarbónát, fahéjat és sütőport összekeverem. külön tálba összekeverem a margarint, cukrokat, tojást, csokit és a diót. Az utóbbiba belekeverem az előzőt, diónyi halmokat venni belőle és kicsit kilapítani majd kivajazott liszttel megszórt tepsibe teszem nem túl közel egymáshoz és 10-12 percig sütni (míg nem kezd a széle enyhén barnulni) 190 fokon Fémdobozban napokig eláll. 2. Hozzávalók: 18 dkg zabpehely 12 dkg liszt 12 dkg őrölt mogyoró 10 dkg aszalt barack 10 dkg barna cukor 2 ek méz 4 ek tej 15 dkg vaj csipet só 1 tk sütőpor A zabpelyhet, lisztet, mogyorót, cukrot, sót, sütőport egy keverőtálban összekeverem. Az aszalt barackot apróra vágom, a tejet a vajjal és a mézzel összemelegítem, majd a masszához adom. A sütőt 180 fokra előmelegítem. A masszából vizes kézzel diónyi darabokat csípek és a sütőpapírral bélelt sütőlapra nyomkodom kör alakban. 12-13 perc alatt világosbarnára sütöm. Meg kell várni, hogy kihűljön, mert amíg puha, törik és deformálódik.
Gyömbéres keksz i nnen, és itt van még néhány keksz: http://www.mindentudas.hu/noilapozo/receptek/20050419gyomberes.html Hozzávalók: 5 ml vaj, 125 ml cukor, 50 ml melasz, 50 ml tejszín, 375 ml liszt, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 teáskanál őrölt fahéj, 1 teáskanál őrölt gyömbér, fél teáskanál őrölt szegfűszeg Keverjük habosra a vajat a cukorral, majd adjuk hozzá a melaszt és a tejszínt. Kis adagokban a liszt, a szódabikarbóna és a fűszerek keverékét is dolgozzuk bele a krémbe. Lisztezett deszkán gyúrjuk jól át, takarjuk be fóliával, majd tegyük a hűtőbe pihenni pár órára. Nyújtófával nyújtsuk fél centi vastagságúra, különböző kiszúrókkal készítsünk formákat belőle. Tegyük sütőpapírral letakart tepsire, majd előmelegített sütőben 160 fokon süssük 10-12 percig. Tegyük rácsra kihűlni, majd pakoljuk jól zárható kekszes dobozokba. Egy hónapig száraz helyen eltartható. Egy darab sütemény energiatartalma 43 kcal. |