Süti és leves innen: http://mirelle.freeblog.hu/page/2/
"Kakaós linzertorta
15 dkg finomliszt
10 dkg rétesliszt
1/2 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
csipet só
10 dkg cukor
1 tojás
2 dkg holland kakaópor
15 dkg vaj
A szárazanyagokat egy tálba összekeverem, hozzáadom a vajat, elmorzsolom, majd a tojást hozzáadva rugalmassá gyúrom a tésztámat.
A sütőt 200 fokra előmelegítem. A tésztát 2/3-1/3 arányban ketté szedem. A nagyobbik darabot kinyújtom és egy pitetálba fektetem. Megkenem jó tavalyi házi baracklekvárral (nem szabad vele spórolni!!!!), majd a maradék tészát is kinyújtom, felcsíkozom és berácsozom vele a lekváromat.
40 perc alatt készre sütöm."
"Zurek
2 fej közepes vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
15 dkg húsos szalonna
1 szál parasztkolbász
1 kg krumpli
mangalicazsír
majoránna
tárkony
fehérborecet
20 dkg tejföl (egy fél pohár)
1 ek teljes kiőrlésű tönkölyliszt
só
A fakanálnyi mangalicazsíron üvegesre párolom az apróra vágott hagymát, a 3 összenyomorgatott gerezd fokhagymát, majd rádobom a szalonnát és jól kisütöm a zsírját. Felengedem úgy 2 liter vízzel, majd a viszonylag kis kockákra vágott krumplit is utána eresztem. Mikor úgy félig főtt a krumpli, akkor mellé teszem a karikára szelt kolbászt, behabarom, megfűszerezem. (tárkonnyal vigyázni, nagyon intenzív íze van!!!) Pici ecetet és kevés sót teszek még hozzá, összeforralom és befejezettnek tekintem.
Zakopanéban egészben főtt tojást is szoktak bele tenni, meg sonka, csülök is szerepel benne."
A Recept.Paradicsomról:
Parajjal és velővel töltött tésztabatyu
|
|
Hozzávalók |
50 dkg paraj, 35 dkg velő, kb. 45 dkg vaj, 55 dkg rétesliszt, 1/2 evőkanál só, 8 dkg MACKÓ sajt,
3/4 dl forró fej, 1 mokkáskanál szódabikarbóna, 1 mokkáskanál őrölt fehérbors, 1 mokkáskanál őrölt cayenne-i bors, 2 dl hideg víz. |
Leírás |
Forró vízben feloldjuk a szódabikarbónát, puhára pároljuk benne a parajt. Kihűlés után kinyomkodjuk belőle a vizet, és a parajt finomra vagdaljuk. Megolvasztunk 12 dkg vajat, hozzáadunk 4 dkg lisztet és 3 percig kevergetjük. Feleresztjük forró tejjel, és felforraljuk. Hozzáadjuk a parajt és a kb. 13 dkg vajban megpirított velőt. Összegyúrjuk a MACKÓ sajttal, illetve a sóval és a borsfélékkel.
Közben elkészítjük a tésztát: 50 dkg réteslisztet összegyúrunk 20 dkg, gőz felett meglágyított vajjal. Hozzáadunk 2 dl hideg vizet, fél evőkanál sót, és tésztát gyúrunk, melyet megtöltés előtt kb. 30 percen át pihentetünk. Kinyújtjuk a tésztát, háromszög alakú darabokra vágjuk. Minden darabot megkenünk olvasztott vajjal, és ráhalmozunk egy evőkanál, a már előzőek szerint elkészített tölteléket.
A tésztadarabok három sarkát felhajtjuk, és ujjunkkal összecsippentjük, majd sütőtepsibe rakjuk. Tetejüket meglocsoljuk olvasztott vajjal.
Előmelegített sütőben, közepes lángon sütjük, melegen tálaljuk. |
Csirkemell csíkok almás-diós bundában
Hozzávalók 2 személyre:
-1 nagy csirkemell
-2-3 tojás
-liszt(panírhoz)
-1-2alma
-1marék darált dió vagy dejó
-só,cukor
Elkészítés:
A csirekemellet csíkokra vágjuk,a felvert tojásokba almát reszelünk és a diót/dejót beleszórjuk,csipet cukrot és kicsit több sót teszünk bele (ízlés szerint),majd előbb lisztbe aztán a tojásba mártva panírozzuk a húst. Bő olajban pár perc alatt alacsony lángon aranybarnára sütjük. Legjobb sajtszósszal,vagy fokhagymás-tejfölös uborkasalátával.
Almás turmix
Hozzávalók:
1 alma,
5 dl tej,
2 ek. méz,
vanilliaaroma és
fahéj
Elkészítés:
Az almát kockákra daraboljuk, egy kevés tejjel összeturmixoljuk, majd hozzáadjuk a többi hozzávalókat is és habosra turmixoljuk. Azonnal fogyasztható. ( Ha az almát is és a tejet is a hűtőből veszi ki még finomabb és aki meg akarja bolondítani az nyugodtan tegyen hozzá egy kis banánt is)
Reggelire és vacsorára is kitűnő.
Almakrém poharakban
Hozzávalók:
1 kg alma
4 tojás
4 kanál cukor
1/4 l bor(fehér félédes)
Elkészítés:
Az almát megmossuk,a magházát kivágjuk,negyedekre vágjuk,1 pohár vizben főzzük,mig a viz teljesen elfó.
Mikor megvan,robotgéppel pépesitjük,hozzá keverjük a tojások sárgáját,a cukrot, és a bort,tűzre tesszük és habverővel verjük,amig felforr.
A tojásfehérjéből kemény habot verünk,hozzákeverjük a forró krémhez,elosztjuk poharakban,hidegre tesszük pár órára fogyasztás előtt.
Töltött alma
Hozzávalók:
8 szép alma
4 dkg vaj
4 evőkanál porcukor
4 evőkanál darált dió
1 evőkanál rum
5 dkg mazsola
1 dl fehérbor
csipetnyi őrölt fahéj
Elkészítés:
Az almát megmossuk, de nem hámozzuk. A magházát kifúrjuk, ide jön majd a töltelék.Ehhez összedolgozzuk a vajat a porcukorral, a darált dióval, a rummal, a mazsolával és ízlés szerint őrölt fahéjjal. Megtöltjük vele az almákat. Tűzálló tálba egymás mellé rakjuk és aláöntjük a fehérbort. Lefedjük az edényt, és 50-60 percig sütjük. Melegen kínáljuk.
Nagyon finom vaníliamártással
Almás pite süti recept
Hozzávalók: 30 dkg liszt * 10 dkg vaj * 3 dkg disznózsír * 6 dkg porcukor * 1 csomag vaníliás cukor * 2 evőkanál tej * 2 tojássárgája * 1 evőkanál rum
Töltelék: 3/4 kg alma * 1 teáskanál fahéj * 10 dkg mazsola * 10 dkg mogyoró (ha nincs, a dió is megteszi) * 10 dkg porcukor
A lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzátesszük a zsírt, porcukrot, a vaníliás cukrot, a tojássárgáját, a rumot, és az egészet könnyedén összegyúrjuk. Két órát hideg helyen pihentetjük. Aztán két részre osztjuk. Az elsőt kinyújtjuk a lisztezett deszkán, és a nyújtófára tekerve - így kevésbé szakad - a tepsibe rakjuk. Beborítjuk hámozott, vékony szeletekre vágott almával, megszórjuk mazsolával, fahéjjal, darált mogyoróval és porcukorral. Befedjük a másik kinyújtott lappal, megkenjük tojássárgájával, és meghintjük vagdalt mogyoróval.
Előmelegített, középforró sütőben sütjük. Szeletekre vágjuk, vaníliás cukorral meghintjük.
Almás gyümölcskenyér
Hozzávalók:
4 nagy alma
15 dkg cukor
1 tojás
25 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
1 mokkáskanál fahéj
3 szem tört szegfűszeg
csipet só
4 evőkanál apróra vágott gyümölcsbefőtt
2 evőkanál apróra vágott cukrozott narancshéj
10 szem dióbél
2 evőkanál törött mandula
2 dkg vaj
1 evőkanál liszt
Az almát hámozd meg, csumázd ki, reszeld le, és a cukorral jól keverd el. Add hozzá a nyers tojást, a lisztet meg a sütőport, ezután addig keverd, amíg habos, egynemű masszát nem kapsz. Fahéjjal,
szegfűszeggel, csipet sóval fűszerezd, majd add hozzá a mazsolát és a feldarabolt gyümölcsöket, az apróra vágott narancshéjat, a diót és a mandulát. Vajazz ki egy szögletes, hosszúkás formát, hintsd meg liszttel, az almás masszát simítsd bele, és takard le alufóliával. Tedd előmelegített, forró sütőbe, és a lángot azonnal mérsékeld közepesre. Egy órányi sütés után hurkapálcával ellenőrizd, hogy a közepe is jól átsült-e. Még forrón borítsd deszkára, és hagyd tejesen kihűlni. Ha már hideg, csomagold alufóliába, és tartsd hűvös helyen. Sokáig elálló sütemény, kínáld tea vagy kávé mellé.
Svájci almás sütemény recept
Hozzávalók
10-dkg -mogyoró
6-dkg -Porcukor
10-dkg -mazsola
5-cl -Rum
75-dkg -alma (reszelve)
5-dkg -zsemle
1-db -Citrom leve
1-db -Citrom reszelt héja
5-g -fahéj
1-g -szegfűszeg (őrölt)
1-g -gyömbér
1-g -kardamom
10-dkg -Vaj
8-dkg -Cukor
1-dkg -Vaníliás cukor
2-db -Tojás
10-dkg -liszt CERBONA szalagos
5-dkg -keményítő
5-g -sütőpor
Elkészítés
Töltelék recept:
A durvára vágott mogyorót összekeverjük a cukorral .Az almákat meghámozzuk és lereszeljük ,összekeverjük a zsemlemorzsával és a fűszerekkel , a rumba áztatott mazsolával .
Tészta recept:
A vajat ,a cukorral , és a vanilíás cukorral habosra keverjük ,hozzáadjuk a tojásokat , majd a sütőporral és keményítővel elkevert lisztet .A sütőformát kibéleljük alufóliával , megkenjük kb 1 dkg vajjal és rászórjuk a cukros mogyorót .A mogyoró tetejére kenjük az almatölteléket , majd rákenjük a tésztát , 180°C sütőben 1 órát sütjük .Ha kisült kiveszük a sütőből és kihütjük,majd kivesszük a formából , kiborítjuk egy tálra és a tetejéről óvatosan lehúzzuk a fóliát
Almás krémes piskóta
Hozzávalók:
A piskótához:
7 db tojás
7 evőkanál liszt
7 evőkanál porcukor
1 evőkanál kakaópor
1 evőkanál rum
1 kg savanykás alma
Egy közepes tepsi alját béleld ki alufóliával, kissé zsírozd meg, az almát hámozd meg, és szeld vékonyra. Az almát terítsd az alufóliára.
A tojások fehérjét verd kemény habbá, majd tedd bele a cukrot, a tojássárgáját és végül a lisztet. Ebből az összekevert masszából öntsd a felét az almára, a másik felébe pedig keverj 1 evőkanál kakaóport és 1 evőkanál rumot. Öntsd rá a sárga masszára, egy kicsit rázd össze, és süsd körülbelül 30 percig.
Ha kisült, borítsd deszkára úgy, hogy az almás fele legyen felül.
Almabor leves sajtos habkosárkákkal
125 ml víz
7 dkg vaj
1 csipet só
11 dkg liszt
10 dkg emmentáli sajt
2 tojás
1 l almabor
1 l tejszín
1 csipet cukor
citromlé
őrölt bors
A vizet 3 dkg vajjal és a sóval összeforraljuk. Egyszerre hozzáadunk 8 dkg átszitált lisztet és addig keverjük, míg a tészta az edény aljától elválik. Levesszük a tűzről és hozzákeverjük a reszelt sajtot. Egy percig hűlni hagyjuk, majd a tojásokat egyenként hozzákeverjük.
A tésztát csillagcsöves nyomózsákba tesszük és sütőpapírral kibélelt tepsire kb. 1,5 cm átmérőjű csillagocskákat nyomunk. 180°C-ra (gázsütő 2-es fokozat) előmelegített sütőben 7-8 perc alatt aranybarnára sütjük.
A leveshez a maradék 4 dkg vajat megolvasztjuk, 3 dkg lisztet hozzáadunk és simára keverjük. Felöntjük az almaborral és 5 percig forraljuk. Hozzáadjuk a tejszínt és cukorral, citromlével és őrölt borssal ízesítjük.
A levest tányérokba szedjük és a tetejére helyezzük a habkosárkákat. Így tálaljuk.
Almás croissant
1 croissant (töltelék nélküli, natúr)
1 db alma
1 ek narancslikőr
1 tojás
vaj
citromlé
1 ek zsemlemorzsa
Az almát meghámozzuk, kimagozzuk, durvára reszeljük. Kevés vajat hevítünk, megpároljuk benne az almareszeléket. Hozzáadjuk a narancslikőrt, kevés citromlét, majd a felvert tojást és megsütjük. Borssal ízesítjük.
A croissant felvágjuk. Beletöltjük a masszát. Kevés vajon megpirítjuk a zsemlemorzsát és az almás massza tetejére szórjuk.
Almás-burgonyás felfújt csirkemellel
35 dkg savanyú alma
15 dkg burgonya
1 tk vaj
¼ l tejszín
2 ek créme fraiche
4 db csirkemell
3 ek olvasztott vaj
2 dl száraz fehérbor
2 dl tejszín
só
fehér bors
Az almát meghámozzuk, felnegyedeljük, magházát eltávolítjuk és szeletekre vágjuk. A burgonyát meghámozzuk és szeletekre vágjuk. Az almát és a burgonyát felváltva egy kivajazott felfújt formába rétegezzük.
A tejszínt és a créme fraiche-t összekeverjük, sózzuk, felforraljuk és addig főzzük, míg a massza félig besűrűsödik. Ekkor a felfújtra öntjük és 180°C-os sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.
A csirkemelleket megmossuk, szárazra töröljük, sózzuk, borsozzuk és az olvasztott vajban kisütjük. Meglocsoljuk a fehérborral és fedő alatt 20 percig pároljuk. A csirkemelleket kivesszük és melegen tartjuk.
A pecsenyelét 2 dl tejszínnel felöntjük, kissé összefőzzük és ízesítjük.
A csirkemelleket szeletekre vágjuk, tányérra rendezzük és a tejszínes szósszal körítjük. A felfújttal tálaljuk.
Sült almakarikák
8 db alma
1,5 dl rum
1 ek cukor
25 dkg liszt
2 tojás
125 ml tej
1 csipet só
a sütéshez olaj
cukor és fahéj a megszóráshoz
Az almákat meghámozzuk, magházukat szétvágás nélkül eltávolítjuk, felszeleteljük. A rumot a cukorral összekeverjük ebben pácoljuk 2 órán keresztül az almakarikákat.
A lisztből, a tojásokból, a sóból és a tejből sima palacsintatésztát keverünk. Az almakarikákat a tésztába mártjuk és forró olajban kisütjük.
Cukorral és fahéjjal megszórva forrón tálaljuk.
Almás keksz
Hozzávalók:
1 kg alma
20dkg cukor
fahéj
1/2 l víz
kocka háztartási keksz
3 vanília puding
Elkészítés:
Az almát,cukrot fahéjat a vízben megfőzzük. 3 vanília pudingot kikavarunk 3 dl HIDEG vízzel, majd beletesszük a főtt almába.KEkszet kirakjuk egy tepsibe. A kirakott kekszre rakjuk az almát és befedjük a többi keksszel.Csokimázt teszünk rá.
Almás rétes, ropogós csúcsokkal
Hozzávalók:
1 cs réteslap
10 dkg vaj a kenéshez
3dkg arany mazsola,
2 dkg búzacsíra
80 dkg alma
édesítő,(szorbit) vagy cukor izlés szerint
2 dkg mandula
kevés fahéj
1 db citrom
Elkészítés:
A kivajazott tepsit kibélelem 3-4 vajazott rétes lappal(a tepsi peremét is).A vékonyra legyalult almaszeleteket fahéjas cukorral, egy egész citrom levével , aranymazsolával összekeverem. A lapokat megszórom szárított búzacsirával (fölszívja az alma levét, és egészséges is) elsimítom rajta az almát, tetejét is megszórom búzacsírával, 2 vajazott lap kerül még rá. Ezt vastagabb hústűvel megszurkálom, (hogy az alma gőze eltávozzon) a többi lapokból négyzeteket vágtam (9 darabot egyből) Közepénél csúcsosra fogtam és a tészta tetejére, egyenként ráhelyeztem. Olvasztott vajjal belocsoltam, szeletelt mandulát szórtam a tetejére. Gyönyörű ropogós pirosra sült. Forró sütő kell hozzá.
Tetejére porcukor kerülhet.
Ezt a receptet, szorbitot használva a cukor helyett, diétásak is fogyaszthatják.
ALMÁS SÜTI
Hozzávalók:
2 db. alma,
3 tojás,
25 dkg. cukor,
30 dkg liszt,
1 sütőpor,
2 kk.fahéj,
25 dkg margarin,
kb. 6 dl. tejm
1 vanilia puding.
Elkészítés:
A tepsit alufóliával kibélelni. Fóliára újnyi vastagon szeletelt almát rakni. 5 percre a sütőbe tesszük.
Tészta: 3 tojás, 35 dkg cukor, 30 dkg liszt, 1 sütőpor, 2 kk. fahéj, fél margarin, kb. 3 dl. tel.
Összekeverni, majd ráönteni a sült almára. Megsütjük, amikor elkészült kiborítjük a tepsiből, hogy az almás fele kerüljön felülre, erre jön a krém.
Krém: 3 dl tej, 1 cs. vanilia puding, 5 evőkanál cukor, 15 margarin, Rákenni a tetéjére.
Alma muffin (12 db)
Hozzávalók:
24 dkg liszt
1,5 kk sütőpor
1 kk mézessüti fűszer
10 dkg barnacukor
2 db meghámozott, apróra vágott vagy nagyra reszelt alma
1 simára kevert tojás
2 dl tej
5 dkg olvasztott vaj vagy margarin
Elkészítés:
A lisztet a sütőporral és a fűszerekkel elkeverjük. Külön edényben elkeverjük a tojást a tejjel, az olvasztott vajjal és a cukorral, meg az almadarabkákkal. Ezután belekeverjük a fűszeres lisztet, és lazán villával összeforgatjuk a masszát.
A tésztát a formákba kanalazzuk, kb. kétharmad részig, mert megnő sütés közben.
200 fokos előmelegített sütőben 30-40 perc alatt sül meg.
Almás tej
Hozzávalók:
Tej (1,5 %-os) 1,5 dl
Alma 1/2 db
Citromlé pár csepp
Őrölt fahéj egy csipetnyi
Elkészítés:
Az almát lereszeljük, majd a tejjel és az ízesítőkkel összeturmixoljuk. Alkalmas a vitaminok, ásványi anyagok pótlására.
Fordított almás
Hozzávalók:
1 kg alma
fél citrom
6 db tojás
6 ek liszt
6 ek cukor
fél cs sütőpor
2 cs vanília puding
4 dl tej
25 dkg margarin
20 dkg cukor
Elkészítés:
A tepsit alufóliával kibéleljük,és margarinnal megkenjük.vékonyra szeletelt, egymás mellé rakott alma cikkekkel kirakjuk(amit a citromlével meg locsoltunk)
6 tojásból, piskótát készítünk,a felét ráöntjük az almára, a másik felébe 2 ek kakaót keverünk, és azt is ráöntjük.forró sütőbe megsütjük.
Sütés után tálcát helyezünk a tepsire, és átfordítjuk rá a süteményt.
ha kihűlt a következő krém kerül rá: a tejből, pudingból , sűrű masszát főzünk, ha kihűlt hozzá keverjük a cukorral habosra kevert margarint.
Csokimáz is kerülhet a tetejére.
Kevert almás pite
Hozzávalók:
3 egész tojás
30 dkg cukor /lehet kicsit kevesebb is, ízlés
szerin/
30 dgk rétesliszt!
1 sütőpor
1 mokkás kanál szódabikarbóna
1 csipet só
50 dgk durvára reszelt alma
őrölt fahéj /ízlés szerint/
durvára vágott dió, vagy
szeletelt mandula,
zsemlemorzsa a tepsit megszórni,
tepsit kikenni vaj, vagy zsír
Elkészítés:
A 3 tojást és 30 dkg cukrot habosra kikeverjük, majd hozzáadjuk apránként a 30 dkg réteszlisztet (csak ebből omlós/, a sütőport, a mokkáskanálnyi szódabikabónát, a csipet sót. Óvatosan szépen összekeverjük, ezután hozzáadjuk az 50dkg durvára reszelt almát és ízlés szerint a fahéjat! A kikent, morzsával bőven meghintett tepsibe öntjük és a tetejére szórjuk a "vágott" diót, vagy a szeletelt (így lehet kapni) mandulát. Előmelegített 180-185 fokos sütőben 35-40 percig sütjük.
Almás pecsenye
Hozzávalók 4 személyre:
1kg kicsontozott rövidkaraj,
2 piros alma,
1 citrom leve,
10 dkg füstölt szalonna,
2 fej vöröshagyma,
só,vagy grillfűszer,
mustár,
kiskanálnyi méz
Elkészítés:
Az almákat megmossuk, a magházát eltávolítjuk,a húsukat héjastól cikkekre vágjuk,és a citromlével meglocsoljuk.A hús tetejét 1,5 cm-es közökben közökben bevágjuk,a vágatokat mustárral kikenjük,mindegyikbe úgy csúsztatunk egy egy almaszeletet,hogy a piros húsa legyen kifelé.Utána a karajt kívülről sóval vagy grillfűszerrel és a mézzel bedörzsöljük.Egy tűzálló tálat kibélelünk a felszeletelt szalonna felével,beleterítjük a karikákra vágott vöröshagymát,és erre fektetjük a húst.A maradék szalonna szeleteket a tetejére fektetjük,és a tálat lefedve vagy alufóliával letakarva forró(200 fokos)sütőbe toljuk.Addig pároljuk,míg a pecsenye meg nem puhult.Ha a saját levét idő előtt elfőné és a hagyma pirulni kezdene,kevés vizet öntünk alá.
A sültet deszkára téve úgy szeleteljük fel,hogy minden hússzeletbe egy almadarab jusson
Végül tálra téve,a tésztaszűrőn átnyomkodott vagy turmixolt levével leöntjük.
Almakarikák bundában
Hozzávalók:
6-8 darab alma,
palacsintatészta,
1 csomag vanilincukor,
2 tojás sárgája,
fahéj,
a sütéshez olaj.
Elkészítés:
6-8 darab almát hámozz meg, keresztben vágd ujjnyi vastag szeletekre, és közepükből kis késsel emeld ki a csutkát. Így szép koszorúkat kapsz. Ezeket mártsd bele az 1 csomag vanilincukorból, a 2 tojás sárgájából és a szükséges mennyiségű lisztből készült sűrűbb palacsintatésztába, és forró olajban süsd szép pirosbarnára. Még forrón forgasd meg gyengén fahéjas vanilinporcukorban.
Hidegen is kitűnő.
Almás hússaláta
Hozzávalók:
20 dkg sülthús
20 dkg virsli
4 db csemegeuborka
2 alma
1 dl majonéz
2 dl tejföl
1 kk mustár
1 kk cukor
só, bors, petrezselyem
Elkészítés:
A húst, virslit, uborkát és almát vékony csíkokra vágjuk, a többi hozzávalót habosra keverjük, majd az egészet összforgatjuk.
Sertéssült füstölt sajttal és almával
Hozzávalók:
1 kg sertéscomb
25 dkg füstölt sajt
4 dl tyúkhúsleves (leveskockából)
8 alma (jonagold)
4 dkg vaj
1 dl vörösbor
őrölt bors
só
Elkészítés:
A sajtot felszeleteljük. A levest felforraljuk. Az almákat meghámozzuk, magházukat kivágjuk. A húst hosszában felhasítjuk, de nem vágjuk ketté. Beletesszük a sajtszeleteket, a húst eredeti alakjára igazítjuk, majd spárgával átkötjük, és a hűtőben 30 percig pihentetjük. Kivajazott tepsibe rakjuk, sóval és borssal meghintjük, majd ráöntjük a leves felét. Forró sütőben 50 percig sütjük, majd minden almára vajdarabkákat teszünk, a hús köré rendezzük, és készre sütjük, időnként a maradék levessel meglocsoljuk. A húst kivesszük a tepsiből, felszeleteljük, és előmelegített tányérokra tesszük. Az almákat negyedekre vágjuk, és a hús mellé helyezzük. A zsiradékot összekeverjük a borral, és a húst ezzel meglocsoljuk. Az egészet borssal megszórjuk, és a maradék szósszal körülöntjük.
Almás-boros borjúmáj
Hozzávalók:
40 dkg borjúmáj
1 nagy alma
1 dl fehérbor
1 dl tejszín
1 evőkanál vaj
pirospaprika
őrölt zsálya
só
Elkészítés:
Tisztítsd meg a májat, majd vágd vékony csíkokra. Csutkázd ki a meghámozott almát, vágd vékony szeletekre, és a felhevített vajon párold puhára. Add hozzá a májat, kevergesd és süsd addig, míg a máj kifehéredik. Fűszerezd pirospaprikával, zsályával, ízlés szerint sózd, majd forgasd jól át. Vedd ki a májat szűrőkanállal, és tartsd melegen. A visszamaradt zsiradékot öntsd fel borral, és forrald, amíg a fele elfő. Ekkor add hozzá a tejszínt, forralj egyet rajta, majd tedd vissza a májat, és melegítsd át. Főtt burgonyával tálalva a legfinomabb.
Almás-mozzarellás csirkemell
Hozzávalók:
Csirkemell - 1 db
Alma - kb. 2 közepes
Mozzarella sajt - lehetőleg szeletelt
Só
Bors
Köretnek a rizs a legjobb, de igazából mindegy:)
Elkészítés:
Először is megpucoljuk az almát, nagyobb kockákra vágjuk, és feltesszük főni.A csirkemellet szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk, megsózzuk, (aki akar, tehet rá egy pici borsot) majd kisültjük. Annyira nem fontos teljesen megsütni, mert később úgyis a sütőben végzi. Miután kész a husi, kb az alma is megfőtt, adunk hozzá ízlés szerint egy icipici cukrot és citromlevet, de nem szabad túl ízesre csinálni, mert mégiscsak húsos ételről van szó. Villával pépesre kell nyomkodni az almát, majd a kisütött húst beletesszük a tepsibe, teszünk rá bőven az almapüréből, és arra tesszük rá a szeletelt mozzarella sajtot. Szépen betoljuk a sütőbe, és csak akkor vesszük ki ha a sajt jól megpirult.
Csirkecombok pikáns almával
Hozzávalók:
4 csirkecomb
4 evőkanál olaj
5 dkg vaj
8 mogyoróhagyma
8 alma
1 evőkanál porcukor
1 evőkanál körtepálinka
1 kávéskanál őrölt koriander
5 dkg mandulaforgács
őrölt bors
só
Elkészítés:
A combokat olajjal bekenjük, sóval, borssal meghintjük, meleg sütőben pirosra sütjük, majd 2 percig grillezzük. Közben a hagymákat a vajban puhára pároljuk. (Akkor jó, ha kissé barna lesz.) A meghámozott, kimagozott almákat egészben a hagymához adjuk. Az egészet a cukorral megszórjuk, és nagylángon forraljuk, közben időnként megforgatjuk. Kissé karamellesre pirítjuk, majd a pálinkával meglocsoljuk, sóval, borssal, korianderrel ízesítjük, és 10 percig pároljuk. Amikor kész, tűzálló tálba öntjük, a mandulaforgáccsal megszórjuk, és 1-2 percig grillezzük, míg a mandula aranyszínűre pirul. A csirkecombok mellé, forrón tálaljuk.
Alma ágyon sült narancsos csirkemell
Hozzávalók:
- 1 db alma
- 1 db narancs
- kb. 15-20 dkg csirkemellfilé
- ízlés szerint mozarella
- só
- bors
- paprika krém
Elkészítés:
A csirkemellet mevágom az oldalán úgy, hogy meg tudjam tölteni. Majd a meghámozott, cikkekre felvágott narancsszeletekkel megtömöm, és mellé mozarella szeletek teszek. A felkockázott almát helyezem először a sütőtálba, majd a megsózott, borsozott csirkemellet ráhelyezem az almaágyásra. A maradék narancsszeletkéket a csirkemell köré helyezem. Hogy szebb szine legyen a húsnak, még egy kevéske pirospaprika krémmel is bekenem. Mielőtt lefedném alufóliával egy kevéske vizet aláöntök, hogy a párolódást elősegítsem. Lefedve kb 30 percig párolom közepes erejű sütőben, majd leveszem róla a fóliát, és addig sütöm, amíg a husinak szép színe nem lesz. (Kb 20 perc)
http://www.terebess.hu/keletkultinfo/horvathb5.html !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Mogyorómártás (Tarator Fendukh)
Hozzávalók:
20 dkg pirított mogyoró,
2-3 gerezd fokhagyma,
só,
frissen őrölt bors,
2-3 ek. citromlé,
1 tcs. áztatott kenyér,
víz,
1 tk. finomra vágott petrezselyem.
Daráljuk meg a mogyorót, majd tegyük a keverőbe a fokhagymával, a fűszerekkel, a citromlével és az áztatott kenyérrel együtt. Öntsünk hozzá 2-3 ek. vizet, keverjük habosra és közepesen sűrűre. Ha kell, tegyünk még hozzá egy kis vizet. Hideg sültekkel fogyasztják.
Burgonyagombóc
Hozzávalók:
6 szem héjában főtt, hámozott burgonya,
3 dkg vaj,
3 tojássárgája,
4 ek. joghurt,
1 tk. só,
1-1 késhegynyi frissen őrölt bors és porrá zúzott kurkuma,
1 mk. majoránna,
2 mk. szezámmag,
10 dkg darabosra vágott dió,
1 tojás, növényi olaj a sütéshez.
Még melegen törjük át sűrű szitán a burgonyát. Fakanállal keverjük habosra a vajjal. Keverjük hozzá a tojássárgáját, a joghurtot, a sót, a borsot, a kurkumát, a majoránnát és a szezámmagot. Készítsünk a masszából kis gombócokat. Mártogassuk bele először a felvert tojásba, aztán a dióba. Forró olajban süssük aranysárgára. Magában vagy sültekkel fogyasztják.
Pácolt fokhagyma
15-20 szép, nagy fej fokhagyma gerezdekre szedve, megpucolva (ha éjszakára hideg vízbe áztatod, egy mozdulat kinyomni a héjából) 1 liter száraz fehér bor 2 dl 10%-os ecet 10-15 dkg cukor 1 púpos evőkanál só 1 púpos kiskanál őrölt bors 3-4 babérlevél 8-10 szem szegfűszeg (e két utóbbi helyett nyáron lehet egy csokor friss tárkony, apróra vágva) 2-3 cseresznyepaprika (elmaradhat) olívaolaj | |
 |
Elkészítése: |  | A fokhagyma és az olaj kivételével minden hozzávalót zúdíts egy nagy fazékba, keverd össze, forrald föl. Amikor már jól zubog, folyamatosan, marékszám tedd bele a fokhagymát. Az utolsó forrástól számított 5 percig lobogva kell főzni. Ekkor óvatosan egy nagy befőttesüvegbe töltöd, és 24 órára légmentesen lezárod. Másnap újra felforralod 5 percre, és hagyod a levében kihűlni. Kicsi üvegekbe adagolod, felöntöd a páclével, és mindegyik üveg tetejére csordítasz egy kanál olivaolajat, az fogja megóvni a romlástól. Lekötöd, kész. Egy hétig hagyd pihenni a kamrában, utána fogyasztható. Felbontás előtt rázd föl. A levét salátákhoz fel lehet használni, vagy friss baguette-tel kitunkolva is nagyon finom. Állagra olyan lesz, mint a friss mandula. Sajtokhoz, felvágottakhoz, aperitif mellé, de magában is kiváló csemege | |
http://domesticgoddess.freeblog.hu/archives/2007/09/18/Pacolt_fokhagyma/