HTML

mályvaszáll

"az édes tarkaság keserűje..." (T.D.)

Friss topikok

Linkblog

süt kakaósat, bigacsigát fejt, könnycseppeket ejt

2008.11.07. 15:20 kolarik

 

Süti és leves innen: http://mirelle.freeblog.hu/page/2/

 

"Kakaós linzertorta

15 dkg finomliszt

10 dkg rétesliszt

1/2 csomag sütőpor

1 csomag vaníliás cukor

csipet só

10 dkg cukor

1 tojás

2 dkg holland kakaópor

15 dkg vaj

A szárazanyagokat egy tálba összekeverem, hozzáadom a vajat, elmorzsolom, majd a tojást hozzáadva rugalmassá gyúrom a tésztámat.

A sütőt 200 fokra előmelegítem. A tésztát 2/3-1/3 arányban ketté szedem. A nagyobbik darabot kinyújtom és egy pitetálba fektetem. Megkenem jó tavalyi házi baracklekvárral (nem szabad vele spórolni!!!!), majd a maradék tészát is kinyújtom, felcsíkozom és berácsozom vele a lekváromat.

40 perc alatt készre sütöm."

 

 

"Zurek

2 fej közepes vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

15 dkg húsos szalonna

1 szál parasztkolbász

1 kg krumpli

mangalicazsír

majoránna

tárkony

fehérborecet

20 dkg tejföl (egy fél pohár)

1 ek teljes kiőrlésű tönkölyliszt

A fakanálnyi mangalicazsíron üvegesre párolom az apróra vágott hagymát, a 3 összenyomorgatott gerezd fokhagymát, majd rádobom a szalonnát és jól kisütöm a zsírját. Felengedem úgy 2 liter vízzel, majd a viszonylag kis kockákra vágott krumplit is utána eresztem. Mikor úgy félig főtt a krumpli, akkor mellé teszem a karikára szelt kolbászt, behabarom, megfűszerezem. (tárkonnyal vigyázni, nagyon intenzív íze van!!!) Pici ecetet és kevés sót teszek még hozzá, összeforralom és befejezettnek tekintem.

 

Zakopanéban egészben főtt tojást is szoktak bele tenni, meg sonka, csülök is szerepel benne."

 

A Recept.Paradicsomról:

 

Parajjal és velővel töltött tésztabatyu
 
Hozzávalók
50 dkg paraj,
35 dkg velő, kb.
45 dkg vaj,
55 dkg rétesliszt,
1/2 evőkanál só, 8 dkg MACKÓ sajt,

3/4 dl forró fej,
1 mokkáskanál szódabikarbóna,
1 mokkáskanál őrölt fehérbors,
1 mokkáskanál őrölt cayenne-i bors,
2 dl hideg víz.
Leírás
Forró vízben feloldjuk a szódabikarbónát, puhára pároljuk benne a parajt. Kihűlés után kinyomkodjuk belőle a vizet, és a parajt finomra vagdaljuk. Megolvasztunk 12 dkg vajat, hozzáadunk 4 dkg lisztet és 3 percig kevergetjük. Feleresztjük forró tejjel, és felforraljuk. Hozzáadjuk a parajt és a kb. 13 dkg vajban megpirított velőt. Összegyúrjuk a MACKÓ sajttal, illetve a sóval és a borsfélékkel.

Közben elkészítjük a tésztát: 50 dkg réteslisztet összegyúrunk 20 dkg, gőz felett meglágyított vajjal. Hozzáadunk 2 dl hideg vizet, fél evőkanál sót, és tésztát gyúrunk, melyet megtöltés előtt kb. 30 percen át pihentetünk. Kinyújtjuk a tésztát, háromszög alakú darabokra vágjuk. Minden darabot megkenünk olvasztott vajjal, és ráhalmozunk egy evőkanál, a már előzőek szerint elkészített tölteléket.

A tésztadarabok három sarkát felhajtjuk, és ujjunkkal összecsippentjük, majd sütőtepsibe rakjuk. Tetejüket meglocsoljuk olvasztott vajjal.

Előmelegített sütőben, közepes lángon sütjük, melegen tálaljuk.

 

 

Csirkemell csíkok almás-diós bundában

Hozzávalók 2 személyre:
-1 nagy csirkemell
-2-3 tojás
-liszt(panírhoz)
-1-2alma
-1marék darált dió vagy dejó
-só,cukor

Elkészítés:

A csirekemellet csíkokra vágjuk,a felvert tojásokba almát reszelünk és a diót/dejót beleszórjuk,csipet cukrot és kicsit több sót teszünk bele (ízlés szerint),majd előbb lisztbe aztán a tojásba mártva panírozzuk a húst. Bő olajban pár perc alatt alacsony lángon aranybarnára sütjük. Legjobb sajtszósszal,vagy fokhagymás-tejfölös uborkasalátával.

 

 

http://www.terebess.hu/keletkultinfo/horvathb5.html !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Mogyorómártás (Tarator Fendukh)

Hozzávalók:

20 dkg pirított mogyoró,
2-3 gerezd fokhagyma,
só,
frissen őrölt bors,
2-3 ek. citromlé,
1 tcs. áztatott kenyér,
víz,
1 tk. finomra vágott petrezselyem.

Daráljuk meg a mogyorót, majd tegyük a keverőbe a fokhagymával, a fűszerekkel, a citromlével és az áztatott kenyérrel együtt. Öntsünk hozzá 2-3 ek. vizet, keverjük habosra és közepesen sűrűre. Ha kell, tegyünk még hozzá egy kis vizet. Hideg sültekkel fogyasztják.

 

Burgonyagombóc

Hozzávalók:

6 szem héjában főtt, hámozott burgonya,
3 dkg vaj,
3 tojássárgája,
4 ek. joghurt,
1 tk. só,
1-1 késhegynyi frissen őrölt bors és porrá zúzott kurkuma,
1 mk. majoránna,
2 mk. szezámmag,
10 dkg darabosra vágott dió,
1 tojás, növényi olaj a sütéshez.

Még melegen törjük át sűrű szitán a burgonyát. Fakanállal keverjük habosra a vajjal. Keverjük hozzá a tojássárgáját, a joghurtot, a sót, a borsot, a kurkumát, a majoránnát és a szezámmagot. Készítsünk a masszából kis gombócokat. Mártogassuk bele először a felvert tojásba, aztán a dióba. Forró olajban süssük aranysárgára. Magában vagy sültekkel fogyasztják.

 

 

 

Pácolt fokhagyma

 

 

15-20 szép, nagy fej fokhagyma gerezdekre szedve, megpucolva (ha éjszakára hideg vízbe áztatod, egy mozdulat kinyomni a héjából)
1 liter száraz fehér bor
2 dl 10%-os ecet
10-15 dkg cukor
1 púpos evőkanál só
1 púpos kiskanál őrölt bors
3-4 babérlevél
8-10 szem szegfűszeg
(e két utóbbi helyett nyáron lehet egy csokor friss tárkony, apróra vágva)
2-3 cseresznyepaprika (elmaradhat)
olívaolaj

Elkészítése:
A fokhagyma és az olaj kivételével minden hozzávalót zúdíts egy nagy fazékba, keverd össze, forrald föl. Amikor már jól zubog, folyamatosan, marékszám tedd bele a fokhagymát. Az utolsó forrástól számított 5 percig lobogva kell főzni. Ekkor óvatosan egy nagy befőttesüvegbe töltöd, és 24 órára légmentesen lezárod.
Másnap újra felforralod 5 percre, és hagyod a levében kihűlni. Kicsi üvegekbe adagolod, felöntöd a páclével, és mindegyik üveg tetejére csordítasz egy kanál olivaolajat, az fogja megóvni a romlástól. Lekötöd, kész. Egy hétig hagyd pihenni a kamrában, utána fogyasztható.
Felbontás előtt rázd föl. A levét salátákhoz fel lehet használni, vagy friss baguette-tel kitunkolva is nagyon finom. Állagra olyan lesz, mint a friss mandula.
Sajtokhoz, felvágottakhoz, aperitif mellé, de magában is kiváló csemege

 

http://domesticgoddess.freeblog.hu/archives/2007/09/18/Pacolt_fokhagyma/

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://malyvaszall.blog.hu/api/trackback/id/tr35755839

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása